Printer Friendly Version Специјална порука првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивицe Дачићa поводом 25. маја, Данa пријатељства Републике Србије са народима Африке @ 27 May 2019 02:13 PM

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Њ.Е. г. Ивица Дачић упутио је специјалну поруку поводом 25. маја, који се у Републици Србији обележава као Дан пријатељства са народима Африке.
У поруци, коју је Стална делегација Републике Србије при Унеску дистрибуирала делегацијама афричких земаља при Унеску, наводи се следеће:
„У Србији се дуго заједнички прослављао Дан Африке, који наши афрички пријатељи славе као свој празник, а од 2017. године и званично смо одлучили, одлуком Владе Републике Србије, да у календар најважнијих дана у години у нашој земљи, уврстимо 25. мај, као Дан пријатељства са народима Африке. Тај дан, за нас је, пре свега, симбол наше искрене жеље да негујемо и брижљиво градимо односе са Африком, са којом нас повезују деценије традиционалног пријатељства које датира још из периода СФРЈ.
Односи Србије са афричким земљама су засновани на чврстим темељима заједништва, узајамног разумевања и подршке, сарадње и солидарности. Они немају само прошлост на коју смо изузетно поносни, већ и будућност која обећава.
Република Србија је снажно посвећена развоју свестране сарадње са афричким земљама и, у складу са својим могућностима, посвећено ради на даљем јачању политичких, економских, али и веза у областима културе, образовања и других сегмената рада Унеска.
Проглашење 25. маја за Дан пријатељства са народима Африке симболичан је начин да се та посвећеност додатно искаже. Оно је истовремено и додатни подстицај обогаћивању наших односа новим садржајима, где свакако истакнуто место припада управо областима рада Унеска. У том контексту, уз ангажман на плану хуманитарних и развојних активности на простору Африке, наставићемо и да обезбеђујемо стипендије за студенте из афричких земаља на универзитетима у Србији. Част нам је да угостимо те младе људе који представљају важну спону између наших култура и истинске амбасадоре српско-афричког пријатељства.
Републику Србију радује сваки напредак афричког континента и подржавамо напоре које афричке земље улажу ради остварења стратешких афричких циљева, укључујући обезбеђивање мирне и сигурне будућности, искорењивања сиромаштва и болести, очувања и јачања културног идентитета, заједничког наслеђа и вредности, као и политичког, економског и културног уједињавања континента у циљу стварања уједињене и снажне Африке, као глобалног фактора и партнера. To је место које Африка и њени народи, у шта дубоко верујемо, неупитно заслужују.
Африка је у Србији увек имала и имаће пријатеља и партнера за сарадњу у интересу бољитка и просперитета свих нас. У то име, примите, екселенције, изразе мог посебног поштовања.“