Printer Friendly Version Специјална порука првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића поводом 25. маја, Дана Африке и Дана пријатељства Републике Србије са народима Африке @ 25 May 2020 01:17 PM

Република Србија снажно подржава активности Унеска у афричким земљама и Унесков Приоритет Африка. У том контексту, са великим задовољством је донета одлука да ове године финансијски подржимо манифестацију „Недеља Африке“ у Унеску и надамо се да ће се ускоро створити услови за њено одржавање. Дан Африке се поклапа и са Даном пријатељства са народима Африке који је 2017. године, одлуком Владе Републике Србије, уврштен у календар најважнијих дана у години у нашој земљи и обележава се сваког 25. маја. Овај дан за нас је, пре свега, симбол истинске жеље да посвећено градимо и негујемо односе са Африком, на темељима традиционалног пријатељства које датира још из периода СФРЈ.

Република Србија је чврсто опредељена за развој свестране сарадње са афричким земљама, а обележавање Дана пријатељства са народима Африке додатни је подстицај обогаћивању наших односа новим садржајима, где свакако истакнуто место припада областима културе, образовања и других сегмената рада Унеска. У том контексту, посебно бих издвојио вишегодишњи програм стипендија за младе из афричких земаља за студирање на универзитетима у Србији.

Примите, екселенцијо, изразе мог особитог поштовања, уз уверење да је Африка у Републици Србији увек имала и имаће искреног пријатеља и партнера за сарадњу на свим пољима, укључујући она обухваћена радом Унеска."