Printer Friendly Version Вучић: Србија ради на енергетској ефикасности уз обновљиве изворе енергије @ 14 December 2020 09:48 AM

У обраћању на Међународној конференцији поводом пете годишњице Париског споразума "Climate ambition summit 2020", Вучић је нагласио да је Србија развила своју дугорочну Стратегију нискоугљеничног развоја са Акционим планом, који је усмерен на смањење гасова са ефектом стаклене баште до 2030. и 2050. године.

„Спремни смо да повећамо нашу амбицију више од три пута, до 2030. године, у складу са нашим ревидираним Национално утврђеним доприносом смањењу емисија гасова са ефектом стаклене баште (NDC)“, рекао је Вучић.

У бројкама то значи смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште за 13,2 одсто у односу на 2010. годину и 33,3 одсто у поређењу са 1990, истакао је Вучић и додао да ће то бити објављено путем NDC пре конференције о климатским променама (COP 26).

„Условно уз додатну подршку, своју амбицију можемо повећати за више од пет пута“, указао је председник Србије.

Да би тај циљ постигла, истиче, Србија константно улаже напоре да побољша енергетску ефикасност и користи већи удео обновљивих извора енергије у производњи електричне енергије, индустрији, грејању домаћинстава и транспорту.

Динамика остварења ових циљева, нагласио је Вучић, дефинисана је Нацртом стратегије нискоугљеничног развоја са Акционим планом и будућим Интегрисаним националним енергетским и климатским планом који би требало ускоро да буде усвојен.

„Пред нама је огроман задатак и морамо високо циљати, упркос изазовима пандемије. Спровођењем Закона о климатским променама обезбедићемо енергетску сигурност и ефикасност ресурса, повећати конкурентност и економски зелени раст, истовремено смањујући рањивост на климатске промене и осигуравајући социјални развој и заштиту животне средине“, подвукао је Вучић.

Све те мере ће, према његовим речима, побољшати квалитет ваздуха, што ће имати још већи позитивни утицај на здравље људи.

Вучић је указао и да су дугорочни трошкови непредузимања било каквих мера на пољу климатских промена већи за 53 милијарде евра од трошкова имплементације Стратегије.

Такође, напоменуо је и да губици и штете услед климатских промена премашују пет милијарди евра у односу на 2000. годину, додајући да се предвиђа „интензивирање климатских екстрема“.

Због тога је адаптација укључена у домаћи NDC и Србија ради на вом Националном плану адаптације, додао је Вучић.

Домаћини Самита о клими су Уједињене нације, Уједињено Краљевство и Француска, у партнерству са Чилеом и Италијом, а скуп представља корак ка KOP26, чији ће домаћин бити Велика Британија, наредног новембра у Глазгову.

Танјуг