Printer Friendly Version Регионална директорка УНИЦЕФ-а у посети Србији @ 23 April 2021 06:23 PM

Регионална директорка УНИЦЕФ-а за Европу и Централну Азију и специјална координаторка за одговор на питања избеглица и миграната у Европи Афшан Kан разговарала је данас у одвојеним сусретима са председником Републике Србије Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић и министром спољних послова Николом Селаковићем.

Председник Србије Вучић, у разговору са директорком УНИЦЕФ-а, истакао је да наша земља остаје посвећена сарадњи са овим фондом УН за помоћ деци, нагласивши да УНИЦЕФ може да очекује да ће Србија радити на остваривању договорених заједничких циљева и конкретних пројеката.

Председник Вучић захвалио је на ангажовању УНИЦЕФ-а у оквиру КОВАКС механизма, као и представништву тог фонда УН у Србији за помоћ и подршку у борби са пандемијом.

Председник Вучић и директорка Kан су договорили размену искустава у различитим областима, посебно у различитим облицима помоћи за најугроженије групе друштва.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, приликом сусрета са директорком Кан, казала је да је брига за ментално здравље младих приоритет, а да када је реч о њиховом образовању учињено је све да се током епидемије континуирано одвија онлајн настава. 

Брнабић је закључила да је Србија посвећена сарадњи са УНИЦЕФ-ом и да њена, као и подршка њеног тима тој организацији стоји на располагању. Министар спољних послова Србије Никола Селаковић у разговору са регионалном директорком УНИЦЕФ-а за Европу и Централну Азију Афшаном Кан, позитивно је оценио План активности УНИЦЕФ-а за Републику Србију за период 2021-2025. године и додао да очекује да УНИЦЕФ настави да буде пажљив приликом планирања и спровођења својих активности на Косову и Метохији.

Према његовим речима, за Србију је изузетно осетљиво и важно питање статусно неутралног постављања организација из система УН, укључујући и УНИЦЕФ, по питању представљања Косова и Метохије у документима, као што је важно и очување принципа статусне неутралности у случају евентуалног учешћа привремених институција самоуправе у Приштини на састанцима у организацији или коорганизацији УН.

Директорка Kан захвалила је председнику Вучићу на досадашњој одличној сарадњи Србије и УНИЦЕФ, нагласивши да током претходног Програма сарадње, од 2016. до 2020. године, Србија је постигла значајне резултате у остваривању права деце и младих у одређеним областима и постала пример добре праксе у целом региону, а неки програми развијени у нашој земљи сада се користе и у другим земљама.

Директорка Kан казала је да је модел одговора на пандемију у Србији узор за цео свет, изразивши интересовање да Србија својим искуством помогне када буде кренула вакцинација деце.