Printer Friendly Version Саопштење министра спољних послова Николе Селаковића @ 19 May 2021 08:37 AM

Манастир Високи Дечани једна је од највећих српских светиња и нажалост, један је од најугроженијих споменика светске културе у Европи и на свету, а то што привремени органи у Приштини захтевају од организације „Европа ностра“ да га уклоне са Унескове листе седам најугроженијих локалитета културног наслеђа у Европи довољно говори о њиховим намерама.

Неугроженост се доказује делима, а не позивима на твитеру или политичким притисцима. Нарочито се не доказује одузимањем 24 хектара манастирске имовине, изградњом магистралног пута поред манастира упркос одлуци суда, оружаним нападима, терористичким графитима на зидовима манастира или вербалним претњама братству.

Манастир Високи Дечани и братство игумана Саве Јањића константно добија претње и најчешће је нападани објекат Српске православне цркве на Косову и Метохији и поред тога што је под сталном заштитом снага КФОР-а. А сама чињеница да манастир непрекидно чувају припадници КФОР-а довољно говори о процени Уједињених нација и њихове војне мисије на КиМ о угрожености самог манастира. Уосталом, о томе сведоче и извештаји Унеска, Стејт дипартмента и других институција и организација.

Држава Србија ће наставити да помаже манастир Високи Дечани, и све друге цркве и манастире у Епархији рашко-призренској на Косову и Метохији, али и да свету указује, у Унеску и на сваком месту у свакој прилици, на угроженост српске и светске културне баштине на територији наше јужне покрајине.

Високи Дечани јесу несумњиво део српске и светске културне баштине и за Србију имају посебан значај и изузетну вредност и наша држава ће искористити све могуће дипломатске и правне  механизме да га заштити.