Printer Friendly Version Учешће Републике Србије у пленарној дебати 212. заседања Извршног савета Унеска @ 12 October 2021 10:45 AM

У оквиру 212. заседања Извршног савета Унеска, које се одржава од 06. дo 20. октобра 2021. године, одржана је пленарна дебата, у којoj је, испред Републике Србије, иступала амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили, стални представник при Унеску. У говору је, између осталог, истакла да Република Србија снажно заговара јачање мултилатерализма заснованог на правилима и међународне солидарности. У том контексту, осврнула се и на Комеморативни састанак на високом нивоу, који Република Србија заједно са Азербејџаном, организује 11. и 12. октобра 2021. г. у Београду поводом 60 - годишњице Прве конференције Покрета несврстаних земаља одржане у Београду 1961. г.

Подвукла је да ће овај  скуп на коме учествују делегације 105 земаља и 11 међународних организација послати важне поруке да је међународна сарадња, заснована на поштовању принципа Уједињених нација, једини начин за постизање општег благостања и просперитета човечанства и да је мир основ за развој сарадње, било политичке, културне или економске.

Осврнула се на главна питања са дневног реда Унеска, као што су стратешка трансформација, спровођење глобалних приоритета и активности Унеска у вези са приоритетним групама, са посебним фокусом на Африку и мале острвске земље у развоју, усвајање Нацрта Средњорочне стратегије и Програма и буџета Организације и Препоруке о етици вештачке интелигенције. Нагласила је важност коју Србија посвећује питањима образовања, заштите културног наслеђа, слободе медија, унапређења медијске и информацијске писмености,  безбедности новинара, као и промоцији разноликости културних израза. Подвукла је да је у овим изазовним временима од кључне важности осигурати да дух консензуса и дијалога настави да превладава у Унеску како би се очувала и промовисала његова јединствена улога у остваривању циљева међународног мира и благостања кроз развој сарадње у областима његовог мандата.