Printer Friendly Version Селаковић: Осетили смо у Београду јаку енергију слободољубивих народа и држава @ 13 October 2021 10:13 AM

12. окт 2021.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић поручио је данас да је дводневни комеморативни скуп поводом 60. годишњице прве конференције Покрета несврстаних земаља показао, не само да тај покрет није превазиђен, већ да је свежији и млађи него што је био пре 20 или 25 година.
На заједничкој конференцији за новинаре са азербејџанским колегом Џејхуном Бајрамовом после завршетка скупа, министар Селаковић је истакао да се на конференцији у претходна два дана осетила веома јака енергија слободољубивих народа и држава.

Посебно га, навео је министар Селаковић, радује чињеница да су се и овога пута из Београда чуле поруке мира, солидарности и жеље за заједничким радом у изградњи света на основама толеранције и међусобног уважавања.

„Претходних дана из других делова света који нису заступљени у ПНЗ чули смо неке заједљиве изјаве да је Покрет превазиђен. На конференцији се осетила необично јака енергија, енергија слободољубивих народа и држава, посвећених вредностима Повеље УН, принципима дефинисаним у Бандунгу и додатно дефинисаним у Београду, који желе да живе у уређеном свету, да се њихов глас једнако цени као глас свих других”, навео је министар Селаковић.

“Покрет није превазиђен, данас је свежији и млађи него што је био пре 20 или 25 година. Хвала од срца што сте дошли на конференцију и што сте показали поштовање према Србији и Азербејџану”, навео је Селаковић.

Министар Селаковић је изразио велико задовољство и због тога што је Србији указана част да, иако је посматрач у ПНЗ, буде коорганизатор скупа, и поручио да је поносан што смо успели да, упркос пандемији корона вируса, организујемо један изузетан и веома успешан догађај.

Селаковић је посебно захвалио пријатељској Републици Азербејџан, председнику Илхаму Алијеву и уваженом колеги, министру иностраних послова Азербејџана Џејхуну Бајрамову, за кога је навео да је велики пријатељ Србије.

„Посебно задовољство причињава чињеница да смо, упркос неким песимистичним очекивањима, успели у Београду да у претходна два дана окупимо укупно 120 делегација. После Генералне скупштине УН, можемо рећи да је ово био један од највећих мултилатералних скупова у овој години”, рекао је министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије је нагласио да овакав одзив чланица ПНЗ, посматрача и гостију сведочи о поштовању које ужива тај покрет.

Присуство 120 делегација на скупу у Београду, каже Селаковић, доказ је поштовања према скупу, али и сведочанство посвећености и поштовања према Србији и Азербејџану као коорганизаторима конференције.

Шеф српске дипломатије је рекао да се на маргинама конференције срео са бројним традиционалним пријатељима и партнерима из ПНЗ, а све у циљу продубљивање сарадње.

Министар Селаковић је захвалио на подршци председницима Србије и Азербејџана, Александру Вучићу и Илхаму Алијеву, за које наводи да су без имало задршке подржали организацију овог великог догађаја.

Према његовим речима, у организацији скупа учестовало је више од 6.500 људи, а догађај је пратило више од 300 новинарских екипа.

Министар Селаковић је подсетио и на осниваче ПНЗ, навео да је Јосип Броз Тито био политички геније 20. века и захвалио потомцима неких од оснивача на присуству конференцији на томе што су је учинили још успешнијом.

Министар иностраних послова Азербејџана Џејхун Бајрамов је, говорећи у име председавајуће земље покрета, констатовао да је скуп у Београду био одлично организован, захваливши Влади Србије, шефу српске дипломатије Николи Селаковићу и председнику Александру Вучићу.  

„Наши заједнички напори дали су посебан резултат и можемо бити задовољни оним што се овде дешавало у протекла два дана… Делегације су похвалиле Азербејџан и Србију на иницијативи да организују овако значајан догађај“, казао је Бајрамов.

Азербејџански министар осврнуо се на поруке учесника скупа, који су подсетили на изворне вредности ПНЗ и потврдили важност мултилатерализма, међународне сарадње и солидарности у свету.