Printer Friendly Version Учешће у обележавању „Недеље Африке“ у Унеску @ 27 May 2022 11:34 AM

Поводом Дана Африке, министар спољних послова Републике Србије г. Никола Селаковић упутио је посебну поруку свим министрима спољних послова афричких земаља, наглашавајући истинску посвећеност Србије даљем продубљивању свеобухватне сарадње са земљама Африке.

Стална делегација Републике Србије при Унеску је и ове године узела активно учешће у обележавању „Недеље Африке” у Унеску одржане од 23. до 25. маја 2022. године.

Стални представник Р. Србије при Унеску, амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили, учествовала је у делу програма ове манифестације под називом „Африка у свету”. Том приликом, у свом говору, указала је на важност коју придајемо дугогодишњем пријатељству Србиjе и афричких земаља, као и на чврсту опредељеност за даље јачање партнерства и сарадње у свим областима, од економије и образовања, до културе и науке. Истакла је и да се Дан Африке поклапа са Даном пријатељства са народима Африке, који се у Р. Србији обележава сваке године 25. маја. Овај дан представља за нас симбол искрене жеље за изградњом и неговањем односа наше земље са Африком. Додала је и да Србија снажно подржава активности које Унеско спроводи у афричким земљама, поготово оне у контексту Унесковог Глобалног приоритета Африка. Такође, нагласила је и важност инвестирања у образовање и младе и подсетила на програм стипендија које Србија већ дуги низ година обезбеђује студентима из афричких земаља који желе да наставе своје факултетско образовање у нашој земљи.